Zweden leent zich natuurlijk bij uitstek voor activiteiten in de natuur. Wandelen, fietsen, kanoën, je kunt er eigenlijk in dit land niet omheen. De natuur begint al om het huis. 's Nachts hoor je de nachtzwaluw en de ruigpootuil. 's Morgens word je gewekt door trompetterende kraanvogels, overdag kom je ogen tekort en 's avonds scharrelt de das in de tuin. En overal in juli kun je bosaardbeien plukken en in de herfst staan er volop cantharellen. Orchideëen staan gewoon langs de weg en in het veld bloeit de korenbloem: de nationale bloem van de provincie Östergotland En als je de verzwelgende natuur nog niet zat bent om het huis, dan loont een bezoekje aan het Nationaal Park Norra Kvill. Een niet al te groot oerbos, waar je naar een prachtig uitzichtpunt wordt geleid. Bij elkaar nog geen uurje wandelen heen en weer, dus ook goed te doen met jonge kinderen. En vlak bij Norra Kvill is de grootste eik van Europa met een omtrek van 15 meter, de Kvill Eken (zie foto hieronder links). Het is een half uurtje rijden vanaf Kullstad. Bij de pagina Handige links tref je tal van internetadressen aan, die nuttig zijn als je de natuur verder wilt beleven. Kijk in elk geval eens op de volgende link:

Naturreservat - Länsstyrelsen Östergötland. Helaas is deze pagina alleen in het Zweeds. Maar in de stuga ligt voldoende informatie over de natuur van de omgeving. Meer natuur op een ander pagina!

Omgeving Norra Kvills 02 Omgeving Norra Kvills 01
De oudste eik van Europa uit 1000 na Chr. Goede informatie, ook in Engels en Duits

Een erg fraai natuurgebied in de omgeving is Idhult. Je moet dan richting Björkfors rijden. Idhult is een hele oude nederzetting, waar het oude marginale boerenland een schitterend natuurgebied is geworden met o.a. de orchidee Adam och Eva, de vlierorchis. Deze orchidee bloeit zowel in roze als geel naast elkaar. Helaas bloeit deze soort zoals zoveel orchideeën alleen in mei en begin juni. Maar zonder de orchideeën is het uitzicht prachtig en kun je met uitzicht op bossen en meren vanaf deze hoogte heerlijk picknicken. Een aanrader!

Omgeving Natuurgebied Idhult 01 Omgeving Natuurgebied Idhult 02
Allerlei info over de aanwezige flora en fauna Prachtig uitzicht op de bossen en meren