Laten we beginnen bij de sites die van belang zijn voor de omgeving van Kullstad. Een aantal zijn er al in andere webpagina's genoemd, dus soms tref je hier websites aan die al genoemd zijn.
Je begint natuurlijk met www.zwedenweb.com. Daar vind je alles wat je maar wilt weten over Zweden, want hier treffen de Zwedofielen in Nederland elkaar en met een handige linkpagina: www.zwedenweb.com/content/links.php. Voor algemene Zweden informatie kun je terecht bij www.visitsweden.com of de Nederlandstalige site met informatie:www.zweden.com. En dan is er natuurlijk nog de onvermijdelijke zweden.startpagina.nl en www.zwedenlinks.nl.
Voor alle toeristische informatie over de omgeving: www.kinda.se. Je kunt dan een duits of engels vlaggetje aanklikken voor een van deze talen. Op "turism" staan alle toeristische zaken, maar wel in het zweeds. Voor de gehele provincie Östergotland kun je terecht op www.ostergotland.info. En als je specifiek iets over het Kindakanaal of Götakanaal wilt weten, surf naar www.kindakanal.se en www.gotakanal.se. Over ons meer is een aparte site op www.asunden.com.
Een kano huur je bij onze vrienden in Björkfors bij het Vandrarhem www.bjorkfors.com en een bootreisje over het Kindakanaal zoek je bij www.kindabattrafik.com of www.rederiabkind.se.
Fietsen staan in de schuur, maar wil je een fiets huren, kijk dan op www.aktivfritid.biz of Linda en Rick Veen in Björkfors (zie hiervoor www.bjorkfors.se) of blijf in het dorp Horn, waar een camping is die fietsen (en kano's) verhuurd, zie ook www.kindaturism.se.
Voor wintersporters is het hier ook behoorlijk bruisend. Je kunt langlaufski's, ski's en schaatsen huren. Voor schaatsen op Åsunden, kijk bij www.naturguiden.se. Ook is alle informatie bij Rick en Linda Veen verkrijgbaar, die ook schaatstochten organiseren en zelfs complete pakketten met verblijf aanbieden (www.bjorkfors.com). Voor skiën kun je terecht bij het skicentrum: www.tolvmannabacken.se.
Voor het stadje Vimmerby dus naar www.vimmerby.se. Deze site heeft een uitgebreide engelse en duitse vertaling. En voor Astrid Lindgrens Värld naar www.alv.se. Voor Småland kun je ook wat breder zoeken op de VVV van Småland op www.visit-smaland.com.
Je zit ook niet zover van het glasdistrict vandaan. In een deel van Småland is een keur aan glasfabrieken, die internationaal bekend staan om hun glasblazerskunst. Zie www.glasriket.se.
Voor Öland kijk je op www.olandsturist.se of op www.smaland-oland.se.
Overigens kun je voor veel toeristische info ook terecht bij de Zweedse Toeristenvereniging, de STF, die ook de hostels beheerd, zie www.svenskaturistforeningen.se. Een andere club die "jeugdherbergen" over heel Zweden aanbiedt staat op www.svif.se.
En wil je dé stad, Stockholm, bezoeken, kijk dan op www.stockholmtown.com. Stockholm is zeer de moeite waard. Een prachtige oude stad (Gamla Stan), veel musea en het oudste openluchtmuseum ter wereld, Skansen (www.skansen.se). Ook zeer de moeite waard is het nabij Skansen gelegen Vasamuseum, waar een oud schip uit de Zweedse Gouden Eeuw wordt tentoongesteld. Door een Nederlander gebouwd en al op de maidentrip na enkele honderden meters varen vergaan in het zicht van de haven! www.vasamuseet.se.
Ga je kamperen of wil je een trekkershut, kijk dan op de site van de Zweedse campingbond www.camping.se of www.stuga.nu. Wil je een boerderijvakantie (schijnt erg leuk te zijn), kijk op www.bopalantgard.org. En via de lokale VVV kun je altijd informeren naar een beschikbare stuga. Voor de hostels, vroeger wel jeugdherbergen genoemd ga je naar de hiervoor genoemde sites van de STF en de SVIF. De standaard is prima. In het algemeen mooie en schone kamers voor weinig geld. Je moet alleen zelf wel de kamer schoonmaken.
Ga je in Zweden met de trein, kijk dan op www.sj.se, de site van de Zweedse NS, met een Engelse uitleg. En wil je een lange afstandsbus (er is een prima systeem van luxe, lange afstandsbussen), kijk dan op www.swebusexpress.se.
Dé route is via de boot Puttgarden-Rødby en dan met de boot Helsingør-Helsingborg met de Scandlines,www.scandlines.de. Dit is dan wel een doorgaande route. Wil je 's nachts slapen, dan kun je naar Kiel en de Stena Line nemen naar Göteborg, www.stenaline.nl. Een alternatief is Travemünde-Trelleborg. Deze nachtboot vertrekt pas ergens om 22.00 uur en komt om een uur of zeven aan in Zweden. Je zit dan wel heel erg zuidelijk. Eigenlijk alleen handig voor Småland en Öland (www.ttline.com). En dan zijn er nog allerlei varianten vanaf het voormalige Oost-Duitsland via Rostock of vanaf Jutland/Denemarken naar West-Zweden.
Uiteraard www.klm.nl, die 6 keer per dag op Stockholm/Arlanda vliegt (soort lijnbus) en wat handiger is ook elke dag twee maal op Linköping. Je landt dan op het vliegveld van de SAAB fabrieken. Linköping is maar een uurtje rijden vanaf Kullstad.
Maar kijk ook eens bij www.flysas.com. Soms is SAS net zo duur of zelfs wat goedkoper, alleen vlieg je dan uitsluitend op Stockholm. Goed en goedkoop is tegenwoordig ook Norwegian www.norwegian.com. Die zijn bijna altijd veel goedkoper dan KLM en SAS en vliegen vanaf Amsterdam naar Arlanda/Stockholm. Echt goedkoop is Ryanair www.ryanair.com. Je vliegt dan vanaf Eindhoven naar Skavsta Flygplats in Nyköping. Dat ligt een uurtje rijden van Stockholm en wordt voor het gemak ook Stockholm-Skavsta genoemd. Naar Kullstad moet je ongeveer 2-2,5 uur rekenen met de auto. Je kunt hier voor redelijke prijzen een auto huren.
Ten eerste de vrijetijdsgids van Kinda met alle nuttige adressen en telefoonnummers op www.kindaguiden.nu/guiden.pdf. Eigenlijk is het gewoon een gemeentegids, want ook de diabetesvereniging en de vele verenigingen voor gepensioneerden staan in deze gids.
Bij problemen heb je natuurlijk bijstand nodig via de ambassade: www.netherlands-embassy.se. Maar voor acute ellende ook hier gewoon 112 bellen! Zelfs in het weekend voor de dienstdoende tandarts!
Voor alle vragen over de weg, zie www.vv.se, de site van het Zweedse Rijkswaterstaat. Bij autopech is er helaas geen ANWB/wegenwacht, maar word je door een takelwagen naar de dichtbijzijnde garage gebracht (een soort Route Mobiel). Het telefoonnummer is 0046-20 912 912. IRK wordt geaccepteerd en als je via de Alarmcentrale van de ANWB het vervoer regelt, dan komt het prima in orde weet ik uit ervaring.
Voor vragen over natuur, kijk dan op de site van het Ministerie van Natuur, de naturvårdverket en klik naar www.naturvardsverket.se.
Neem je een huisdier mee, dan moet je ruim een half jaar van tevoren aan de slag met inentingen. Kijk op www.sjv.se, de site van "statens jordbruksverket", het ministerie van Landbouw. Maar informeer vooral in Nederland bij jouw eigen dierenarts, want het is nogal een heel verhaal en zonder goede papieren kun je geweigerd worden indien er grenscontrole is.
Heel belangrijk in Zweden is het weerbericht. Kijk dan op www.smhi.se of op www.vader.se. En wil je weten hoe hoog de sneeuw ligt in de winter, surf dan naar www.snorapporten.nu. Voor ons eigen alpiene centrum in Kisa, kijk op www.tolvmannabacken.se. Als je kijkt naar de rechterkant van de startpagina, dan heb je het actuele weer in Kisa. Klik maar eens op de link hiernaast: Väderprognos. Er zit een 5-daagse prognose in, dus altijd aardig om te volgen of er zon boven Kullstad zit, of dat het met bakken uit de hemel komt. Je kunt ook zelf de kranten raadplegen en dan gelijk een idee krijgen van het Zweedse nieuws. Onze streekkrant heet Corren, dus kijk op www.corren.se. Ook staat er streeknieuws uit onze regio in www.vimmerbytidning.se of in www.linkopingstidning.se. Een goede landelijke krant is de Dagens Nyheter, www.dn.se. En dan zijn er nog Telegraaf-achtige sensatiebladen, die veel over ongelukken, misdaad en bekende Zweden schrijven. Kijk dan op www.aftonbladet.se of www.expressen.se.
Wie echt veel over Zweden wil weten kan terecht op de site van het Zweedse Instituut, dat als opdracht heeft de kennis over Zweden te exporteren, www.si.se. En wordt je heel erg enthousiast, dan kun je in Nederland lid worden van de Zweeds-Nederlandse vereniging, zie www.zweeds-nederlandse-vereniging.nl. En natuurlijk kun je ook Zweeds leren. Ze woont in Haarlem en geeft hier les aan diverse groepen. Bel met Gun Karlsson op 023-5311767 of op 06 2122 7618 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De website: www.zozweeds.com
Als je via internet Zweedse woorden wilt vinden of iets moet vertalen, kijk op www.ordbok.lagom.nl of kijk eens op de onvermijdelijke www.zweedsetaal.startpagina.nl of voor de echte taalpuristen op www.spraakbanken.gu.se.
Onvermijdelijk als je naar Zweden gaat om je op de natuur te oriënteren. Hiervoor werd al de site van het Ministerie van Natuur vermeld, www.naturvardsverket.se. Uiteraard linken alle genoemde toeristensites je wel naar een of andere natuursite. Dé site voor natuur is die van de Zweedse natuurbeschermingsvereniging de "Naturskyddföreningen", www.snf.se. Voor roofdieren kijk je bij www.rovdjur.se of op www.de5stora.com. Ook de jagers hebben veel te melden op www.jagareforbundet.se. Voor de Zweedse vogelaars moet je naar www.sofnet.org. En wil je weten welk vogeltje aan het zingen is, kijk dan eens op www.scricciolo.com/eurosongs/canti.htm.
Natuurlijk in eerste instantie de websites die over prinses Madeleine gaan, de jongere zus van Victoria. Ze wordt wel beschouwd als de mooiste prinses van alle koningshuizen. Haar officiële fansite is www.princess-madeleine.com. Er zijn ook wat minder brave sites als je onder haar naam googlet, maar daar moet je zelf maar achter komen.
Verder staan er enorm veel leuke hilarische filmpjes op You-tube, waarin de Zweden met enige zelfspot hun land, gewoontes en gebruiken onder vuur nemen.
En ga ook eens naar www.zullie.nl. Dit is een geweldig mooie site met erg fraaie foto's van twee dames uit Zeeland, die een aantal malen in Kullstad zijn geweest. Erg leuk om te zien en mee te beleven.