Nieuwsoverzicht van Zweedse Info

In de omgeving van Kullstad is veel te doen. Het meeste is per auto goed bereikbaar, al kun je in Kinda ook op de trein stappen of in de bus. Hierbij een bloemlezing van een scala aan leuke dingen (zie ook het menu aan de rechterzijde).

En als we dan toch over dieren spreken, die kun je ook schieten. Overal in Zweden in jacht heel gewoon, al zijn er de laatste jaren ook overal wel kreten de lezen "Nej till nöjesjakt", wat vertaald betekend: neen tegen plezierjacht. Niettemin kun je overal jachttijdschriften kopen, is het land vol van schietbanen en wie tussen september en maart in Zweden vertoeft, ziet in bepaalde tijden overal jagers langs de weg. Er zijn cirka 300.000 jagers in Zweden (in Nederland 28.000). Je kunt dus via de VVV complete jachtarrangementen boeken.

Om een idee te geven: per jaar worden 100.000 elanden geschoten, maar als je in de winkel elandenvlees zoekt, dan liggen er vooral in de diepvries mogelijkheden. Een poelier vind je niet in Zweden, dus verse Eland kun je alleen in het jachtseizoen krijgen in oktober. In IKEA in Haarlem slaag je sneller! Het elandenvlees ligt kennelijk vooral in de vriezer bij de jagers, waaronder mijn buurman. Meer info over jagen in Zweden op www.jagareforbundet.se of www.jagarnasriksforbund.se. Er zijn dus twee grote organisaties die op een aantal zaken van mening verschillen, onder ander of er wel/niet op wolven gejaagd moet worden.

Dat Zweden dol zijn op hun pistolen en geweren blijkt ook uit het grote aantal schietbanen. Regelmatig zul je langs de kant van de weg de witte borden aantreffen met Skytebana.

De dichtsbijzijnde schietbaan, waar je o.a. kleiduiven kan schieten met een hagelgeweer of oefenen op een lopende eland (hij/zij rijdt op een rails) is in Borensberg.

De Nederlandse jachtakte is niet zomaar geldig in Zweden. Als je echt elanden wilt schieten moet je ter plaatse op een erkende baan op een bewegende elanddoel schieten. Als dat goed gaat krijg je een licensie. Borensberg is een officiele schietbaan voor Zweedse examens. Zie: www.ostgotajsk.se 

Lees meer: Jagen en schieten

Omgeving Oland-runeEn dan is er Öland... Daar zouden we ooit een huisje kopen, maar Öland euland is populair en dus relatief duur om iets te kopen. Populair bij badgasten, bij natuurliefhebbers en vooral populair bij de Zweden zelf. De meeste zonne-uren vind je op Noord-Öland, waar ook de mooiste stranden zijn. Als het slecht weer was op het vasteland, weken we vaak uit naar Öland.

Het zuidelijk deel is werelderfgoed en vooral interessant voor natuurliefhebbers. In juni staan hier miljoenen orchideën in bloei, wel 28 soorten. En voor vogelliefhebbers is Öland de absolute top. Zelfs in de voor vogelaars saaie julimaand is er altijd wel iets zeldzaams te zien. Het eiland biedt erg veel, zelfs in 3 weken heb je nog niet alles gezien. Öland is bekend om zijn molentjes, bijzonder rijke en mooie natuur en de Stora Alvaret, een enorme kalkvlakte in het zuidelijk deel.

Ook historisch is Öland de moeite waard. Oude vikingburchten, zoals Eketorp zijn erg leuk. Op www.eketorp.se vind je alle activiteiten die hier worden georganiseerd. Als je meer wilt weten over Vikingen, dan zit je hier goed.  Je ziet ook overal op het eiland Runestenen uit vervlogen tijden. Bij de hoofdstad Borgholm staat ook een ruïne van een groot slot, dat uitkijkt op de Kalmarsund, het water tussen Öland en het vasteland.

VictoriaAan de voet van dit slot ligt het koninklijk vakantiehuis Solliden, waar je met geluk een glimp kan opvangen van de koning of zijn familie. In elk geval kun je elk jaar op 14 juli de verjaardag meevieren van kroonprinses Victoria. Voor veel geld (t.b.v. het goede doel) kun je een entréekaartje kopen en dit feest meemaken.

Öland leent zich dus prima voor een uitstapje van enkele dagen of weken. Zelf kampeerden we vaak bij de jeugdherberg in Ås op Zuid-Öland. Er is een zwembad op deze camping, waar je voor amper 20 Euro per nacht kunt staan (inclusief onbeperkt warme douche en gebruik van de keuken).

 Omgeving Oland-molen  Omgeving Lange Jan 01  Omgeving Lange Jan 02
Typisch Öland landschap De Långe Jan op het zuidpuntje Een fraai uitzicht

En voor een dagje uit vanaf Kullstad kun je ook naar Ölands Djur och Nöjespark (dier en plezier). Dit ligt direct over de brug aan de linkerzijde.

 Omgeving Oland-dierpark  Omgeving Oland-dino's  Omgeving Oland-elanden

Meer informatie www.checkpoint-oland.com of www.olanningen.com

Dan een gewetensvraag. Als inwoner van de gemeente Kinda met als "hoofdstad" Kisa in de provincie Östergotland, moet ik de lezer natuurlijk aanraden om naar Kisa te gaan. Maar dat is nu niet bepaald heel erg gezellig. Je hebt er een soort centrum, waar in de zomer wel wat markt is (Levande Torg = levend plein), maar daar word je niet echt gelukkig van. In de plaatselijke pizzeria zou ik ook alleen bij hoge nood komen; wel handig is dat je hier tot laat nog iets kunt afhalen. Dat kun je beter doen en lekker thuis gaan zitten. Neen, Kisa is echt voor de boodschappen en benzine tanken.

Omgeving Kisa-emigrantenmuseumHet enige wat echt de moeite waard is in Kisa is het emigrantenmuseum. Dit is ook een gezellig cafeetje. Op de eerste verdieping vind je alles over de vele Zweden die het land massaal verlieten in de negentiende eeuw, vanwege de crisis. Vrijwel iedereen ging naar Amerika. Zo ook enkele gezinnen uit ons dorpje Horn, die inscheepte op de Titanic! Ons dorpje is dan ook van heel Zweden het zwaarst getroffen toen dit schip in 1912 verging. Ga maar naar www.cafecolumbia.se.
Overigens is het wel handig om de overzichtelijke site van de gemeente te raadplegen, want er staat van alles in over toerisme en andere handige weetjes: www.kinda.se Daar vind je ook informatie over de zogenaamde hembygdföreningen, dat zijn de lokale heemkundeverenigingen die vaak een oude boerderij of oud gebouw met bijgebouwen onderhouden en waar bijvoorbeeld Midsommar (dansen om de meiboom op 21 juni) wordt gehouden. Soms zit er bij zo'n Hembygdgård heembuuktkoord altijd wel iets bijzonders, zoals een oud ingericht schoollokaaltje en soms kun je er ook wat drinken en verpozen.

De Hembygdgård van Kisa ligt aan de weg richting Horn.

Maar als Kisa dan niet zo gezellig is, wat dan? Dan gaan we naar Vimmerby, de geboortegrond van Astrid Lindgren en Astrid Lindgrens Värld en de in Zweden beroemde brouwerij van Åbro (is te bezichtigen). Hier is in de zomer het centrum gezellig ingericht en al aanzienlijk wat meer te beleven dan in Kisa. En Vimmerby Wimmerbie is slechts 25 kilometer van onze stuga, dus voor Zweedse begrippen naast de deur. Alle informatie staat op www.vimmerby.se. Je zit dan in de buurt van het Hoogland van Småland. Als je vanuit Vimmerby richting Eksjö/Jönköping rijdt over weg nummer 33 ga je de hoogte in. Je kunt langs deze weg afslaan richting Katthult, waar de serie van Emil is opgenomen of naar Pelarne, waar de boerderijen liggen waar de Kinderen van Bolderburen (Bullerbyn op z'n Zweeds) zijn opgenomen. Rijd je door, dan kom je in Mariannelund, waar je verrukkelijke caramelletjes kunt kopen bij een fabriek. Rijd je nog verder door, dan kom je in Eksjö eksjeu, absoluut een van de mooiste stadjes in Småland. Alles is oud en hout! Een waar openluchtmuseum. Kijk eens op www.eksjo.se. Vanuit Eksjö kun je via weg 134 weer terug naar Kisa. Je kunt dus een prachtig rondje Smålands Hoogland rijden vanaf Kullstad weg 34 via Vimmerby weg 33 en dan weer omhoog terug naar Kullstad via weg 134. Een aanrader. Drink koffie met gebak in Eksjö bij de enige echte konditori op het marktplein.

Omgeving Astrid Lindgrens huis - Nas Omgeving Katthult-Emil Omgeving Bullerbyn-Bolderburen
 Näs - huis van Astrid Lindgren  Katthult, de boerderij van Emil  Bolderburen (Bullerbyn)

 

                        

Het ligt natuurlijk voor de hand om vooral in te zoomen op de zomer, maar ook de overige seizoenen zijn heerlijk. Het voorjaar is volop genieten van de ontluikende natuur, de herfst is een sprookje als de miljoenen berken en bosbessen verkleuren en de winter is vooral genieten van wat we in Holland steeds vaker missen. De afgelopen jaren had men vaak een witte kerst in Kullstad, behalve tijdens onze eerste kerstvakantie in 2006. De winter 2006-2007 was evenals in Holland ook in Zuid-Zweden de warmste ooit. In 2008-2013 waren de winters over het algemeen lang, koud en met veel sneeuw en ijs. Het unieke van Kullstad is dat we slechts op een half uurtje van een echt  skicentrum afliggen met 6 pistes en 4 liften. Dit centrum, Tolvmannabacken genaamd,  wordt gerund door vrijwilligers, dus de prijzen vallen erg mee. Voor nog geen 100 Euro heb je al een 5 daagse kaart. En kinderen tot 16 jaar gaan dan voor nog geen 70 Euro onbeperkt omhoog en omlaag. Kijk op www.tolvmannabacken.com. Er is ook een skischooltje aanwezig. Alle materialen zijn hier (ook per dag of dagdeel) te huur.

Skieen Tolvmannabacken 02 Skieen Tolvmannabacken 01 skieen tolvmannabacken 03

Wat je overal ook kunt doen is langlaufen. Ook bij Tolvmannabacken is een grote langlaufroute aanwezig. Elk dorp en stad heeft wel een of meer verlichte parcours, waar je tot 's avonds laat een rondje kunt langlaufen. Langlaufuitrusting kun je huren in Tolvmannabacken (zie hiervoor) en bij het eerder genoemde Vandrarhem in Bjorkfors www.bjorkfors.com. Hier kun je nu ook schaatsarrangementen boeken inclusief schaatsen en andere voorzieningen. Je kunt overigens ook onder begeleiding lange afstanden schaatsen over de meren. Meer informatie bij onze vrienden van het Vandrarhem in Bjorkfors, Rick en Linda Veen (Rick op de linkerfoto uiterst links en rechts op het voertuig).

Maar dan het verdrietige nieuws. We verhuren niet in de winter. Dan moeten alle watersystemen weer worden aan/uitgezet en bovendien is verwarmen van Kullstad erg kostbaar, omdat dit vooral met electrische panelen gebeurd. Om het leuk te houden zouden we dan extra moeten gaan rekenen voor het gebruik van electra. Maar je kunt dus prima terecht in het Vandrarhem in Björkfors bij Rick en Linda Veen. www.zweedvoetjes.nl

Schaatsen 01 Schaatsen 01 Schaatsen 01

Kullstad in beeld

Kullstad_met fruitbomen.jpg

Wie zijn er online?

We hebben 65 gasten en geen leden online

Website Statistieken

  • Current Active Users18
  • Active Guests18
  • Unique Visits Today105
  • Unique Visits Yesterday72
  • Visits This Week589
  • Visits Previous Week564