En als we dan toch over dieren spreken, die kun je ook schieten. Overal in Zweden in jacht heel gewoon, al zijn er de laatste jaren ook overal wel kreten de lezen "Nej till nöjesjakt", wat vertaald betekend: neen tegen plezierjacht. Niettemin kun je overal jachttijdschriften kopen, is het land vol van schietbanen en wie tussen september en maart in Zweden vertoeft, ziet in bepaalde tijden overal jagers langs de weg. Er zijn cirka 300.000 jagers in Zweden (in Nederland 28.000). Je kunt dus via de VVV complete jachtarrangementen boeken.

Om een idee te geven: per jaar worden 100.000 elanden geschoten, maar als je in de winkel elandenvlees zoekt, dan liggen er vooral in de diepvries mogelijkheden. Een poelier vind je niet in Zweden, dus verse Eland kun je alleen in het jachtseizoen krijgen in oktober. In IKEA in Haarlem slaag je sneller! Het elandenvlees ligt kennelijk vooral in de vriezer bij de jagers, waaronder mijn buurman. Meer info over jagen in Zweden op www.jagareforbundet.se of www.jagarnasriksforbund.se. Er zijn dus twee grote organisaties die op een aantal zaken van mening verschillen, onder ander of er wel/niet op wolven gejaagd moet worden.

Dat Zweden dol zijn op hun pistolen en geweren blijkt ook uit het grote aantal schietbanen. Regelmatig zul je langs de kant van de weg de witte borden aantreffen met Skytebana.

De dichtsbijzijnde schietbaan, waar je o.a. kleiduiven kan schieten met een hagelgeweer of oefenen op een lopende eland (hij/zij rijdt op een rails) is in Borensberg.

De Nederlandse jachtakte is niet zomaar geldig in Zweden. Als je echt elanden wilt schieten moet je ter plaatse op een erkende baan op een bewegende elanddoel schieten. Als dat goed gaat krijg je een licensie. Borensberg is een officiele schietbaan voor Zweedse examens. Zie: www.ostgotajsk.se 

 

skytebane