Dan een gewetensvraag. Als inwoner van de gemeente Kinda met als "hoofdstad" Kisa in de provincie Östergotland, moet ik de lezer natuurlijk aanraden om naar Kisa te gaan. Maar dat is nu niet bepaald heel erg gezellig. Je hebt er een soort centrum, waar in de zomer wel wat markt is (Levande Torg = levend plein), maar daar word je niet echt gelukkig van. In de plaatselijke pizzeria zou ik ook alleen bij hoge nood komen; wel handig is dat je hier tot laat nog iets kunt afhalen. Dat kun je beter doen en lekker thuis gaan zitten. Neen, Kisa is echt voor de boodschappen en benzine tanken.

Omgeving Kisa-emigrantenmuseumHet enige wat echt de moeite waard is in Kisa is het emigrantenmuseum. Dit is ook een gezellig cafeetje. Op de eerste verdieping vind je alles over de vele Zweden die het land massaal verlieten in de negentiende eeuw, vanwege de crisis. Vrijwel iedereen ging naar Amerika. Zo ook enkele gezinnen uit ons dorpje Horn, die inscheepte op de Titanic! Ons dorpje is dan ook van heel Zweden het zwaarst getroffen toen dit schip in 1912 verging. Ga maar naar www.cafecolumbia.se.
Overigens is het wel handig om de overzichtelijke site van de gemeente te raadplegen, want er staat van alles in over toerisme en andere handige weetjes: www.kinda.se Daar vind je ook informatie over de zogenaamde hembygdföreningen, dat zijn de lokale heemkundeverenigingen die vaak een oude boerderij of oud gebouw met bijgebouwen onderhouden en waar bijvoorbeeld Midsommar (dansen om de meiboom op 21 juni) wordt gehouden. Soms zit er bij zo'n Hembygdgård heembuuktkoord altijd wel iets bijzonders, zoals een oud ingericht schoollokaaltje en soms kun je er ook wat drinken en verpozen.

De Hembygdgård van Kisa ligt aan de weg richting Horn.

Maar als Kisa dan niet zo gezellig is, wat dan? Dan gaan we naar Vimmerby, de geboortegrond van Astrid Lindgren en Astrid Lindgrens Värld en de in Zweden beroemde brouwerij van Åbro (is te bezichtigen). Hier is in de zomer het centrum gezellig ingericht en al aanzienlijk wat meer te beleven dan in Kisa. En Vimmerby Wimmerbie is slechts 25 kilometer van onze stuga, dus voor Zweedse begrippen naast de deur. Alle informatie staat op www.vimmerby.se. Je zit dan in de buurt van het Hoogland van Småland. Als je vanuit Vimmerby richting Eksjö/Jönköping rijdt over weg nummer 33 ga je de hoogte in. Je kunt langs deze weg afslaan richting Katthult, waar de serie van Emil is opgenomen of naar Pelarne, waar de boerderijen liggen waar de Kinderen van Bolderburen (Bullerbyn op z'n Zweeds) zijn opgenomen. Rijd je door, dan kom je in Mariannelund, waar je verrukkelijke caramelletjes kunt kopen bij een fabriek. Rijd je nog verder door, dan kom je in Eksjö eksjeu, absoluut een van de mooiste stadjes in Småland. Alles is oud en hout! Een waar openluchtmuseum. Kijk eens op www.eksjo.se. Vanuit Eksjö kun je via weg 134 weer terug naar Kisa. Je kunt dus een prachtig rondje Smålands Hoogland rijden vanaf Kullstad weg 34 via Vimmerby weg 33 en dan weer omhoog terug naar Kullstad via weg 134. Een aanrader. Drink koffie met gebak in Eksjö bij de enige echte konditori op het marktplein.

Omgeving Astrid Lindgrens huis - Nas Omgeving Katthult-Emil Omgeving Bullerbyn-Bolderburen
 Näs - huis van Astrid Lindgren  Katthult, de boerderij van Emil  Bolderburen (Bullerbyn)