Omgeving Oland-runeEn dan is er Öland... Daar zouden we ooit een huisje kopen, maar Öland euland is populair en dus relatief duur om iets te kopen. Populair bij badgasten, bij natuurliefhebbers en vooral populair bij de Zweden zelf. De meeste zonne-uren vind je op Noord-Öland, waar ook de mooiste stranden zijn. Als het slecht weer was op het vasteland, weken we vaak uit naar Öland.

Het zuidelijk deel is werelderfgoed en vooral interessant voor natuurliefhebbers. In juni staan hier miljoenen orchideën in bloei, wel 28 soorten. En voor vogelliefhebbers is Öland de absolute top. Zelfs in de voor vogelaars saaie julimaand is er altijd wel iets zeldzaams te zien. Het eiland biedt erg veel, zelfs in 3 weken heb je nog niet alles gezien. Öland is bekend om zijn molentjes, bijzonder rijke en mooie natuur en de Stora Alvaret, een enorme kalkvlakte in het zuidelijk deel.

Ook historisch is Öland de moeite waard. Oude vikingburchten, zoals Eketorp zijn erg leuk. Op www.eketorp.se vind je alle activiteiten die hier worden georganiseerd. Als je meer wilt weten over Vikingen, dan zit je hier goed.  Je ziet ook overal op het eiland Runestenen uit vervlogen tijden. Bij de hoofdstad Borgholm staat ook een ruïne van een groot slot, dat uitkijkt op de Kalmarsund, het water tussen Öland en het vasteland.

VictoriaAan de voet van dit slot ligt het koninklijk vakantiehuis Solliden, waar je met geluk een glimp kan opvangen van de koning of zijn familie. In elk geval kun je elk jaar op 14 juli de verjaardag meevieren van kroonprinses Victoria. Voor veel geld (t.b.v. het goede doel) kun je een entréekaartje kopen en dit feest meemaken.

Öland leent zich dus prima voor een uitstapje van enkele dagen of weken. Zelf kampeerden we vaak bij de jeugdherberg in Ås op Zuid-Öland. Er is een zwembad op deze camping, waar je voor amper 20 Euro per nacht kunt staan (inclusief onbeperkt warme douche en gebruik van de keuken).

 Omgeving Oland-molen  Omgeving Lange Jan 01  Omgeving Lange Jan 02
Typisch Öland landschap De Långe Jan op het zuidpuntje Een fraai uitzicht

En voor een dagje uit vanaf Kullstad kun je ook naar Ölands Djur och Nöjespark (dier en plezier). Dit ligt direct over de brug aan de linkerzijde.

 Omgeving Oland-dierpark  Omgeving Oland-dino's  Omgeving Oland-elanden

Meer informatie www.checkpoint-oland.com of www.olanningen.com