basiskaart1Op weg naar Zweden, hoe kom ik in Kullstad? Onderaan dit artikel staat een overzicht van Google Maps met een routebeschrijving tot aan de voordeur.

Het spreekwoord zegt het al: Er leiden vele wegen naar Rome en laat dit nu ook opgaan voor Zweden!

Vraag je eerst af hoe je naar Zweden wilt: in een dag, dus snel, of via-via, dus rustig aan. Vanaf ons huis in Driehuis is het van deur tot deur via de snelste weg ongeveer 1213 kilometer. En als je flink doorrijdt in Duitsland en Denemarken met 130-170 km/h, kun je in 13-14 uur (inclusief twee bootovertochten) in Kullstad zijn vanaf de omgeving Amsterdam. Woon je in Noord-Nederland, dan scheelt het al 2-3 uur rijden.

Maar je kunt natuurlijk ook vliegen. KLM (www.klm.nl) vliegt 2x per dag naar Linköping vanaf Amsterdam. Je vliegt hier naar toe in pakweg 1 uur en drie kwartier. Linköping ligt op een uurtje rijden van Kullstad! Dus verreweg de beste optie qua tijd/afstand. Ook vliegt KLM 6x per dag naar Stockholm (Arlanda), dus je hebt plenty mogelijkheden om te kiezen. Arlanda is meestal goedkoper dan Linköping, maar dan heb je wel weer een reis van 3 1/2 uur met een (dure) huurauto. Ook SAS vliegt elke dag vele malen tussen Amsterdam en Arlanda. www.flysas.com. Het is lastig om aan te geven wie goedkoper is, want de prijzen fluctueren voortdurend. Overigens vliegen wij tegenwoordig van Amsterdam naar Stockholm/Arlanda met Norwegian, een prijsvechter uit Noorwegen, www.norwegian.com. Die vliegt elke dag behalve zaterdag naar Arlanda voor prijzen tussen de 90 en 150 euro.

Tot voor kort vloog Ryan-Air vanaf Eindhoven (www.ryanair.com) naar Nyköping/Skavsta. Helaas kun je nu alleen nog vanaf Weeze/Düsseldorf in Duitsland . Vanaf Arnhem gaat er elk uur een bus rechtstreeks (1 uur en 5 minuten rijden). Je kunt tegenwoordig ook op Växjo vliegen, maar dat is best aan de prijs. Kijk eens op www.lowcostairlines.nl. Een andere goede site is nl.airtraffic.eu. In alle gevallen zul je dan wel een auto moeten huren. Probleem in Växjö is dat de verhuurmaatschappijen gesloten zijn als je aankomt. Overigens moet je zelfs met de goedkoopste auto per week toch zeker op 250 Euro rekenen (exclusief brandstof). Maar snel en gerieflijk is het natuurlijk wel. Bovendien is het concurrerend met een dure auto, zoals mijn Volvo. Een week Zweden is vijf tanken benzine (á 100 Euro) + de boot (ongeveer 250 Euro retour, prijspeil juli 2014). Als je dat afzet tegen de goedkoopste ticket vanaf Weeze/Düsseldorf of Eindhoven met een huurauto (Skoda Fabia of Toyota Aygo) en dan nog de trein naar Arnhem of Eindhoven en eventueel een bus naar Weeze, dan betekent dat per auto ruim 600 Euro en met het vliegtuig en een huurauto per week nog geen 400 Euro!

Routebeschrijving naar Zweden