Maar we gaan nu weer terug naar de auto. Snel naar Zweden? Dan moet je de grens over bij Hengelo/Enschede, via de A1. In Duitsland gaat deze over in weg nummer 30, die je afrijdt tot aan Osnabrück. Daar ga je weg nummer 1 (Duitse A1) op richting Bremen/Hamburg. Je gaat Hamburg voorbij en blijft de 1 volgen tot aan Puttgarden. De laatste pakweg 15 kilometer naar de boot is geen snelweg meer. In Puttgarden neem je de boot naar Denemarken. Je kunt hier een combiticket nemen naar Zweden (dus inclusief de boot tussen Denemarken en Zweden). De kosten voor een personenauto inclusief 9 persoontjes is heen en terug ongeveer 200-250 Euro, afhankelijk van de periode (een enkeltje is de helft!). De bootreis duurt ongeveer een uur. Je kunt goedkoop op de boot warm eten.

storebeltDan rijd je in Denemarken over de E47 naar Kopenhagen en vanaf Kopenhagen volg je de borden met het veerbootje erop richting Helsingör. Aan het eind van de rit rijd je Helsingör binnen en zie je in de verte Zweden (Helsingborg) al liggen. Hier stap je vervolgens op de boot. De boottocht Helsingör-Helsingborg duurt ongeveer 20 minuten. Meer informatie op www.scandlines.de.

Een alternatief is om niet naar Helsingör te rijden maar de Öresunbron te nemen (bekend van de film The Bridge). Qua tijd en kilometers maakt het weinig uit. Het is wellicht iets goedkoper. Je rijdt dan richting Malmö en moet eenmaal in Zweden noordwaarts over de E6 richting Helsingborg, waar je de E4 richting Jönköping/Stockholm weer oppakt.

In Helsingborg volg je de bebording richting E4/Stockholm. Als je toch op de E6/E20 bent beland, zit je enorm fout. Terugkeren naar Helsingborg en de E4 opzoeken is dan het credo! De E4 blijf je volgen richting Jönköping (jungsjeuping). En daar ben je wel 2 uurtjes mee bezig. Een leuke tussenstop is na ongeveer een uurtje rijden de uitspanning Laganland. Hier kun je tanken, drinken/eten, golfen, een elandenpark bezoeken en vooral allerlei souvenirs kopen die met elanden te maken hebben. Ik krijg hier jaarlijks mijn verjaardagscadeau, omdat ik iets met elanden heb (www.laganland.se). Bij Värnamo namen we met de kids een tussenstop voor een hamburger. Je hebt hier maar liefst drie hamburgerketens: de Mac, de Burgerking en de Max, een Zweedse hamburgergigant. Geen idee welke beter is, maar de kids kozen altijd voor McDonalds.

Na een uur of twee op de saaie E4 beland je in Jönköping. Daar kun je twee kanten op. Je kunt gewoon de E4 blijven volgen naar Linköping en daar neem je de 34 richting Kisa/Vimmerby. Een leukere en ongeveer even snelle route is via het Hoogland van Småland. Je verlaat dan in Jönköping de E4 en volgt de 40 (voorheen 31) richting Nässjo/Eksjö. Bij Nässjö ga je de 33 op richting Eksjö en die volg je tot Vimmerby. Bij de rotonde met de 34 bij Vimmerby ga je linksaf de 34 op richting Kisa/Linköping.

De afgelopen twee jaar rijd ik echter niet meer door naar Jönköping, maar sla af bij Ljungby en neem de 25 naar Växjo. Enerzijds omdat dit moet van mijn Volvo Tomtom (Road en Traffic Information geheten). Anderzijds, omdat ik het een erg aantrekkelijke route vind en dan niet op die lange en saaie E4 blijf hangen. Bij Växjo neem ik dan de 23 naar Målilla, waar je bij de rotonde de 34 weer oppakt richting Hultsfred/Vimmerby. Een aantrekkelijke route door Småland heen.

Of je nu vanuit Jönköping/Eksjö komt of vanuit Målilla/Hultsfred, in beide gevallen rijd je langs Vimmerby en zie je na pakweg 30 kilometer een groot blauw bord dat je de provincie Östergotland inrijdt (gemeente Kinda). Let op, want nu kan elk moment de afslag komen. Enige kilometers verder neem je de afslag Horn/Gamleby, weg nummer 135. Horn is nu nog 8 kilometer. Je rijdt dan het dorpje Horn binnen langs de kerk, het bruggetje over totdat je recht vooruit de ICA (de plaatselijke Albert Heijn) ziet. Hier houd je rechts aan richting V.Eneby. Je rijdt nu op de Kisa-Mors väg, onze straat. Rijdt nu 3 kilometer noordwaarts, totdat je een grote rode (oude) schuur ziet aan de linkerzijde van de weg met enkele huizen. Je gaat hier met een bocht omheen en vervolgens zie je weer een rode schuur links en rechts een vijvertje. STOP! Hier moet je direct links in. Op de schuur staan de letters GREBY. En links op een heuveltje staat een rood huis. Hier moet je inrijden. En pas op, want je rijdt het snel voorbij! Je sukkelt nu af op een rood, laag huis, waar je linksom voorlangs gaat. Het is net of je op het erf rijdt van de buren en dat klopt ook! Vervolgens maak je een bocht en rijd je op een karrespoor (een grusväg, het steenachtige materiaal heet grus). Rijdt maar rustig verder. Je gaat nu een bergje op en waar je alleen met een tractor of Landrover verder kan, zie je links een schuurtje en daarachter de bestemming: Kullstad. De auto kun je voor het hek parkeren.

route kullstad 1 route kullstad 2 route kullstad 3 route kullstad 4
Bij deze schuur goed opletten! Want: na de bocht moet je hier naar binnen. En als je dan hier rijdt, ga je goed... en aan het eind links is het einddoel.