Je kunt natuurlijk ook verder weg van huis. Een aanrader is om vanaf Kinda de Kustpilen (= de kustpijl) te nemen richting Kalmar. Je zit dan 21/2 uur in de trein en rijdt door het Hoogland van Småland. In diezelfde tijd en wellicht sneller kun je er met de auto naar toe, dat zelfs goedkoper is wanneer je niet ruim van tevoren een kaartje koopt. Net als in Nederland wordt de trein kennelijk ontmoedigd. De site van de NS in Zweden is www.sj.se. Als je de kaarten in de trein koopt, betaal je namelijk het volle pond. Hoe eerder je in Zweden de treintickets bestelt, des te goedkoper het tarief. Maar eens even lekker boemelen is best leuk. Je kunt ook met de trein naar Linköping en daar overstappen op de supersnelle trein naar Stockholm. Dat scheelt bij elkaar toch 6 uur in de auto!

Omgeving Kustpilen01

Omgeving Kustpilen02

 

 

 

Omgeving Kullzenska

Maar nu terug naar Kalmar. Deze oude hanzestad heeft erg veel te bieden, niet in de laatste plaats een gezellig centrum met prima eetgelegenheden, waaronder een wokrestaurant waar je voor weinig geld tot een uur of 5 's middags kunt opscheppen tot je knapt. Ook een aanrader (en voor ons een traditie) is koffie met heerlijk gebak bij Kullzenska, waar je jezelf waant in het Zweden uit de negentiende eeuw (foto boven - rechts). Er is een prachtige oude stadskern, met een robuust slot uit de tijd dat Zweden een grootmacht was www.kalmarslott.se.

Ook het Kalmar Länsmuseum is een aanrader, www.kalmarlansmuseum.se. Er is een leuke expositie van de beroemde illustrator Jenny Nyström en veel over de Zweedse Gouden Eeuw. Hier kun je ontdekken dat onze Marine destijds in de zeventiende eeuw samen met de Denen ongeveer de hele Zweedse vloot tot zinken heeft gebracht. Het is moeilijk om na het bezoek aan dit museum niet in een overwinningsroes te geraken.  Ook van Kalmar is natuurlijk een uitgebreide website met toeristeninfo op www.kalmar.se

Omgeving Kalmarslott

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omgeving Kalmar