Soms schreef ik hier dat deze opmerking nog uit een verleden stamt! Zo bleek in 2008-2009 dat Zwedensinds de kredietcrisis 15-20% goedkoper was geworden, behalve misschien als je boodschappen doet in de buurtsuper in Horn (ons dorp). Alleen is sinds 2010 de prijs weer gestegen en ben je momenteel duurder uit dan Nederland. In 2011 merkte je al dat de prijzen tot wel 25% duurder zijn geworden. De sterke kroon t.o.v. een zwakke euro is daar debet aan. Dat is anno 2016 nog steeds het geval. Ga er maar vanuit dat je pakweg 10-20% meer betaald voor boodschappen dan in Nederland. Maar je kunt in de staatsslijterij, de systembolaget best een fles drank of wijn kopen zonder direct een hypotheek te moeten afsluiten. In de supermarkt kun je alleen licht bier krijgen; voor een stevig biertje of andere alcoholica moet je naar de Systembolaget, de staatswinkel voor alcoholische dranken. Zowel in Kisa als in Vimmerby zit er een, maar ook de kruidenier in Horn kan alles voor je bestellen. De prijzen zijn niet veel hoger dan in Nederland. Mijn favoriete rode Chileen is slechts drie euro duurder dan bij Albert Heijn. De benzine is ongeveer even duur als bij ons en soms is diesel duurder dan in Nederland. Het fluctueert nogal eens.  Wie goedkoop wil tanken zou een auto op E85 moeten kunnen laten rijden, want dat kun je overal in Zweden krijgen. Ook aardgas ("fordonsgas") is op een aantal punten verkrijgenbaar, maar ja, wie rijdt er op aardgas of E85 in Nederland. Goedkoper tanken doe je evenals in Nederland aan een onbemande pomp. In Horn zit een onbemande pomp, maar daar heb ik slechte ervaringen mee. In de zomer van 2013 heb ik twee keer 5 euro teveel betaald met de creditcard. En op mijn klachten werd nooit gereageerd. Dus tank vooral in Kisa en niet bij de onbemande pomp in Horn.

Omgeving supermarktLevensmiddelen liggen dus momenteel boven ons prijsniveau, al moet ik die zin misschien volgend jaar weer veranderen, want in 2009 was Zweden goedkoper dan Nederland. Maar dat is alweer 7 jaar geleden. Het ligt er ook aan of je bij een enorm koopcentrum koopt (ICA Stormarknad bijvoorbeeld) of bij onze kruidenier van ICA Nära in Horn. Onze kruidenier is iets duurder, maar voor een mega ICA moet je eerst een uur rijden naar Linköping of een half uur (40 km) naar Vimmerby. Dat maakt dan de veronderstelde korting weer teniet. Overigens bleek de ICA Stormarknad (stoermarknad betekend zoiets als heel grote supermarkt) in de zomer van 2009 een van de goedkoopste mega-supers in Östergötland, dus dat zal in 2016 ook nog wel het geval zijn. De truc is om als je toch in de buurt bent de auto maar vol te laden met boodschappen. We hebben tenslotte een grote koelkast en een vriezer.

Er zijn inmiddels ook Lidl's in Zweden, waaronder in Eksjö. In Vimmerby zit nu ook de Netto en die is wat goedkoper dan andere supermarkten. Dat geldt ook voor de Öob, die aan hetzelfde pleintje zit als de Netto. De Öob is vanouds een dumphandel, maar inmiddels een mengeling tussen een warenhuis en supermarkt waar je nooit teveel betaald.  Het loont dus de moeite om daar wat boodschappen te doen. Dus: zie je een grote supermarkt (zoals de ICA in Vimmerby), do Öob of Lidl, koop daar dan de bulk, want ons kruideniertje in Horn maakt het leven wat duurder.

De bouwmarkt is wel duurder dan in Nederland, maar dat is vooral van belang voor huiseigenaren. Een goedkope bouwmarkt is "Jem och Fix" in Vimmerby (naast de Netto). Gek genoeg is hout meestal duurder dan in Nederland! IKEA is ook meestal enige euro's duurder in Zweden dan bij ons, al kun je ook weer sommige artikelen tientjes goedkoper krijgen. In Linköping kun je bij enorme koopcentra overal tegen redelijke prijzen aankopen doen. De Blokkers en Hema's van Zweden zijn RUSTA, JULA, BILTEMA en CLAS OLSSON om er eens vier te noemen. Clas Olsson zit in het centrum; de rest in het koopcentrumparadijs in de buurt van IKEA. Jula vind ik de leukste! Deze ketens fungeren ook als een soort Wehkamp, omdat het in dit onmetelijke land nu eenmaal niet voor iedereen is weggelegd om even naar de stad te gaan. Als je ergens in de negorij in Lapland woont, dan kun je dus prima per postorder bij deze zaken bestellen. In Linköping vind je ze allemaal. Dus veel koopplezier!

Voor buitensporters, jagers en andere buitenlui is Zweden ideaal, ook om te shoppen. In 2013 is er in Linköping de "XXL-sport en vildmark" gekomen. Kamperen, sporten, jagen, vissen. Alles in een enorme hal. Erg leuk en ook betaalbaar. In Vimmerby zit een kleine outdoorzaak op het pleintje bij de Öob en Netto. Dit is de Intropris, waar vooral spullen voor vissen en jagen te koop zijn. De grote jachtwinkel AT-outdoor is helaas in 2013 failliet gegaan.

Een echte aanrader als je goedkoop uit wil zijn is in het eet-ritme meegaan van de Zweden. Vanaf 11.00 uur tot pakweg 15.00 uur eet iedereen buiten de deur warm. De (weg) restaurants zitten dan vol. Voor nog geen 10 Euro per persoon eet je de buik rond. Soms zelfs onbeperkt opscheppen inclusief onbeperkt frisdrank, bier en koffie/thee. Zo eet je in diverse restaurants in Vimmerby tussen 11.00 uur en 15.00 uur voor nog geen tien Euro per persoon (onbeperkt opscheppen, onbeperkt alles drinken!). Daar kun je bijna niet tegenop eten. Het probleem is echter dat wij en waarschijnlijk ook jij (de lezer van dit verhaal) eerst rustig aan 's morgens ontbijt neemt. Dan een lekker bakje koffie en ergens na 12.00 uur eens gaat kijken wat de dag brengt. En als wij Nederlanders ergens tussen 11.00 en 12.00 uur zijn, dan denken we niet meteen aan een warme hap. Eerder aan koffie met gebak. En wanneer wij 's avonds trek krijgen, dan kun je eigenlijk alleen terecht bij Pizzeria's/Shoarma tenten of in de grote steden in duurdere restaurants. Daar betaal je overigens net zoveel als in een Nederlands restaurant. Alleen op echte toeristische trekpleisters, zoals op Öland, kun je ook 's avonds overal terecht, maar dan betaal je dus wel iets meer dan 10 Euro per persoon, maar weer minder dan in een regulier restaurant.