Zweden zijn afstandelijk, ongezellig, chauvinistisch...

Tsja, het temperament van Italianen, Grieken of Turken is hier ver te zoeken. Je zult bij een restaurant niet worden binnengehaald met "Hello mister, where are you from" of "Yes please" etc. De Zweden zijn verre van opdringerig. In de restaurants word je ook zelden bediend; het is allemaal zelfbediening. Je wordt vrijwel overal correct, maar zakelijk te woord gestaan en behandeld. Maar je zult jezelf nooit "the very special guest" voelen, dat je in de meeste eetgelegenheden op Kreta wordt aangepraat. Ook is er geen Zweedse ondernemer die een "very special price" heeft, omdat jij z'n vriend bent. Om het positief te stellen, je wordt in Zweden niet belazerd! Je kunt in het algemeen van Zweden op aan. En ze zijn echt nooit te beroerd om je te helpen, als je er zelf maar om vraagt. Er staan dus niet drommen Zweden om je heen zoals in Egypte, wanneer je op een topografische kaart de weg probeert te vinden. Wel zo rustig toch? Wat natuurlijk wel helpt om snel bij een Zweed het ijs te breken is hem/haar aan te spreken in de eigen taal. Een zes heb je dan al!

De Zweedse mentaliteit heeft ontegenzeggelijk voordelen. Wanneer er echt problemen zijn, dan wordt dit professioneel opgelost. Brand, ongevallen, aanrijdingen... Bij ellende in de vakantie, is de troost dat Zweden uitstekend georganiseerd is en dat je niet bang hoeft te zijn in een ongeorganiseerde en chaotische Griekse of Arabische hulpverlening terecht te komen. De gezondheidszorg behoort tot de top van de wereld en in Linköping zit een Universtiteitsziekenhuis met alle denkbare specialismen. Brandweerwagens zijn nog echte grote Scania's of Volvo's en niet van die kleine stadsautootjes die onze nauwe straatjes moeten passeren. En de politie rijdt, hoe kan het ook anders, in Volvo V70 , estates dus. Een genot voor het oog in mooie blauw-gele kleuren van de Zweedse vlag! Een agent in een knullig Volkswagentje zie je hier niet.

Gezelligheid kent geen tijd, maar in Zweden zit men vooral te kneuteren in en om het eigen huis. De gezelligheid van de Mediterranée is ver te zoeken. Alleen in de grote steden en toeristenoorden zijn gezellige terrassen, pleinen en winkelstraten. En dat is vreemd, want Zweden reizen zich een slag in de rondte en zien overal in de wereld hoe je gezelligheid kunt creëren. Dat valt dus erg tegen. Alleen in de grote steden en toeristische oorden is het gezellig. Stockholm, het Venetië van het noorden kent gezelligheid, maar ook Vimmerby in de zomer is leuk. En Linköping is een gezellige stad, zowel in het centrum, als Gamla Stan. Maar ook de meer toeristische plaatsen als Västervik of Vadstena zijn gewoon erg gezellig al moet je er wel een uurtje of langer voor rijden. Helaas is onze "hoofdstad" Kisa een plek waar je niet dood gevonden wilt worden. Behalve dan cafe Colombia, dat is echt knus en de moeite waard met het oudste emigrantenmuseum van Zweden (zie bij omgeving).

Overal zie je bij huisjes de Zweedse vlag waaien. De blauw-gele vlag zie je eigenlijk overal terug: als je een bocht in gaat met de auto zijn de pijlen gelijk aan de kleuren van de Zweedse vlag. En overal kun je wel hebbedingetjes krijgen in de Zweedes kleuren. Zweden zijn trots op hun mooie land en op hun prestaties. En terecht! Als je om je heen kijkt in Zweden, dan zie je dat dit land eigenlijk was voorbestemd voor een marginaal boerenbestaan. Daarentegen heeft dit land de meeste patenten ter wereld, staan de Zweden in alle positieve statistieken bovenaan; of het nu om gezondheidszorg gaat, onderwijs of levenstandaard. De Skandinavische landen staan altijd in de top vijf (ik denk ook met scheidingen en somberheid overigens...). Wat ze hier maken is degelijk en betrouwbaar. Geen rommel, maar kwaliteit. Denk aan Volvo, Scania, Husqvarna, Bofors, Tetra Pack etc. Door de lange, donkere winters is er kennelijk veel tijd om uit te vinden, na te denken en vervolgens iets in elkaar te zetten. En men is trots op het sociale systeem, dat al decennia lang gekoesterd wordt, ook als een keer de sociaal democraten niet in de regering zitten! Zelfs in de negorij stopt 's morgens in de barre wintermaanden een schoolbus. Iedereen doet mee. Maar daarvoor betaal je dan ook erg veel belasting. Dat het soms wel eens de spuigaten uitloopt, bleek toen Astrid Lindgren had berekend dat ze 105% belasting betaalde over haar inkomsten uit haar boeken. Kort daarna moesten de sociaal democraten na decennia regeringsverantwoording het veld ruimen! Er wordt dus echt wel gemopperd op het systeem en rechtse regeringen hebben ook wel wat veranderingen aangekondigd. Maar echt fors op de schop zal men de Zweedse heilstaat niet gooien.

Een trots volk dus. Dat betekent wel dat een Zweed van mening is dat alles in zijn land beter is dan daarbuiten. Het doet soms een beetje Duits aan. Maar soms hebben ze ook wel gelijk. De ambulance reed al met GPS doen deze afkorting bij ons nog onbekend was. De eerste mobiele telefoon zag ik bij een boer op een langsrijdende tractor. Ik stopte direct en keer met verbazing naar dit bijzondere fenomeen; een telefoon zonder snoer!!??. En toen we in Nederland nog daalders ruilden, kon je in Zweden al geld uit de muur trekken. Misschien is Zweden wel een ideaal land voor trendwatchers!

Met alle vogelpest, varkenspest en mond- en klauwzeer op het continent, adverteren de Zweden graag met "endast Svensk kött", uitsluitend Zweeds vlees. En met 14 aanrijdingen per dag alleen al in Zweden met elanden, rijden ze liever in hun Volvo's, waar ooit bumpers als vangrails op zaten, dan in een Deux-Cheveaux. En neem de naaimachine van mijn moeder, een Husqvarna. Dat ding ging een mensenleven mee en was met een tank nog niet plat te krijgen. Made in Sweden is een garantie voor een degelijk stuk werk.