Kullstad, een vakantiehuisje in Zweden

Rust, ruimte en natuur? Je zit op de goede site! Liever een van de duizenden badgasten in Ibiza of Zandvoort aan zee? Zoek een andere site!


Een korte introductie...

In de uitlopers van het Hoogland van Småland (smooland ) ligt een idylle verscholen tussen bossages en struwelen. Aan het eind van een karrespoor staat al sinds 1860 een echte rode Zweedse stuga, Kullstad genaamd.

Gelegen in het buurtschap Greby (greebuu), een aantal huizen met vier gezinnen, op ruim 500 meter van het huis. En slechts drie kilometer van het dorpje Horn (hoern), gemeente Kinda  (sjienda) in de provincie Östergötland (eusterjutland).

De sfeer van de negentiende eeuw gaat gelijk op met de geneugten van de moderne tijd. De oude oven en de antieke houtgestookte kookhoek staan naast een electrisch fornuis met oven, een koelkast en een vriezer. Op enige afstand ligt de oude, nog bruikbare waterput, maar achter het huis haalt een electrische pomp het drinkwater uit een bron van 100 meter diepte. Water voor de douche, het toilet en de woonkeuken, die in 2005 geheel vernieuwd is.

Na het ontbijt in de keuken, drink je koffie in de beschutte tuin en 's avonds in de knusse huiskamer met houtkachel kun je tv kijken of een DVDtje opzetten. En 's nachts slaap je in een van de twee slaapkamers in een oorverdovende stilte, om 's ochtens wakker te worden met het getrompetter van de kraanvogels of de koeien van de buurman.

En wil je er op uit, dan is er genoeg te doen in de omgeving. Astrid Lindgrens Värld, de grootste warenhuizen van Noordwest Europa, het openluchtmuseum Gamla Linköping, het Saab Museum in Linköping, de scherenkust, de oude houten stadjes Vimmerby (wimmerbuu) of Eksjö (èksjeu) oerbossen, de oudste eik van Europa of neem het boemeltreintje naar Kalmar dwars door het prachtige Hoogland van Småland. Maar je kunt natuurlijk ook zwemmen in het schone en heldere meer Åsunden (oosunden), of huur een kano in de dorp of bij onze Nederlandse vrienden in Björkfors (bjeurkfoers).

We hebben Kullstad gekocht in mei 2006, na enkele jaren zoeken op internet en op de vakanties in Zweden.

Kullstad praktisch...

De vakantiestuga bestaat uit een huis en een schuur op 1700 m2 grond, gelegen op een heuvel met rondom bossages en struweel. Huis en het gazon voor het huis liggen enorm beschut. Zelf bij flinke wind waait onze vlag nauwelijks! Er is maar één entrée en aangezien het huisje aan een min of meer doodlopende weg ligt, is er optimale privacy.

Het huis is geschikt voor 4 á 5 personen. Het is gebouwd omstreeks 1860 en de ouderwetse sfeer zit er nog helemaal in. Dat geldt ook voor de hoogte van het plafond: slechts 2.14 meter hoog. De deuren zijn nog iets lager, dus is het niet ongewoon dat je een paar keer per week jouw hoofd stoot. Aan een oplossing wordt nog gewerkt!

Het gehele huis kan verwarmd worden met aan de wand geinstalleerde electrische kachels, de open haarden en een houtkachel.

Het huis bestaat uit een entrée met een werkkast. Dan een kleine kamer, waarin een bedbank staat. Deze kamer is te gebruiken als extra slaapkamer en ideaal om rustig een boekje te lezen als anderen in de huiskamer tv kijken. Hier staat ook een keur aan natuurboeken, zodat je elke vogel, plant of dier op naam kunt brengen. Wij hebben het de natuurkamer genoemd,

De keuken

De keuken bestaat uit een oud gedeelte, dat vooral de sfeer bepaald en een nieuw deel met twee wasbakken en stromend water (heet/koud). De eettafel is uitklapbaar, zodat er gemakkelijk 6 mensen mee kunnen eten.

Er zijn drie electrische kookplaten en een electrische oven. Voorts een koffiezetapparaat, electrische waterkoker en een broodrooster. Een koelkast staat in de keuken en een vriezer in het bijkeukentje.

En verder natuurlijk bestek, glazen, mokken, bekers, borden, allerlei soorten pannen etc. Genoeg voor 6 personen en eventuele gasten die aan komen waaien.

De huiskamer

De huiskamer bestond vroeger uit twee delen, waardoor er nog twee open haarden in zitten. Voor de liefhebber staat er nog een oud harmonium, geschikt voor de familiesamenzang!

Er zijn twee tweezitsbanken, een tafel met enkele stoelen. Een boekenkast (met boeken natuurlijk!) en een radio/CD/cassettespeler. Voorts een grote televisie met ingebouwde DVD ingang. Dus neem vooral veel DVD's mee om 's avonds lekker naar te kijken. Een aanrader: Wallander, Beck of Huss, alle drie enorm spannende Zweedse politieseries.

De slaapkamers

Op de eerste etage is een overloop, met aan de zijkanten van het huis, lange bergruimten. Daartussen liggen twee slaapkamers; een grote slaapkamer met een tweepersoonsbed en een open haard in de kamer voor romantische momenten. En een kleinere slaapkamer met twee eenpersoonsbedden erin. In beide kamers staat een linnenkast en zijn nachtkastjes bij de bedden.

En verder...

Douche, toilet en wastafel zitten in de bijkeuken achter het huis. Er is een 80 liter boiler, dus voor vijf personen douchen is er geen probleem. Ook zit hier de hydrofoor, die bij het inschakelen van de kraan automatisch water levert uit een 100 meter diepe bron. De pomp zelf zit helemaal onder in de bron. De put is in juni 2007 geboord. We hebben geen wasmachine, wel een kleine centrifuge. Je kunt natuurlijk altijd op de hand wassen. Het drinkwater wordt gecontroleerd en is van een goede kwaliteit. Alleen smaakt het soms wat naar ijzer, ofschoon dit mangaan is. Er zit van nature ook fluor in het drinkwater, dus je komt met een beter gebit thuis!

In de schuur staan drie herenfietsen, twee damesfietsen en een kinderfiets (24''). En natuurlijk de onvermijdelijke barbecue's (2 stuks). En voor de koude avonden ligt er een voorraad hout om te stoken.

Is Kullstad te huur?

Ja, wij verhuren ons huisje. We vragen 450 Euro per week inclusief. Je kunt het huisje per week huren vanaf 1 april tot en met 1 oktober. In principe loopt de week van zaterdag t/m zaterdag, maar in overleg kan daar van worden afgeweken. Je moet alleen zelf bedlinnen meenemen en keukendoeken/vaatdoeken. In de winter verhuren we niet, omdat we het watersysteem hebben afgekoppeld. Huisdieren zijn welkom!

Nadere informatie bij: kullstad@ziggo.nl of via 0255-532986 (Henk Wijkhuisen/Willemijn Lubbersen).

Er zijn twee zonden:

1. Roken is verboden. We zijn centraal aangesloten met de brandmelders bij de brandweer: dat betekent bij roken in huis, dat na het inschakelen van de brandmelder na een minuut de brandweer in Horn en Kinda massaal uitrukt (men neemt geen risico i.v.m. de vele houten huizen!). Binnen 10 minuten staan enkele zware Volvo's en Scania's van de brandweer, inclusief politie en standaard de ambulance op het erf. Bij nood kun je op de Zweden rekenen, maar bij vals alarm rekent men ook en wel minimaal 6500 Zweedse Kronen! Je kunt overigens gewoon lekker pannenkoeken bakken.

2. Verspil geen water, maar gebruik wat je nodig hebt. We zitten niet op een waterleidingnet zoals dat in de dorpen gebruikelijk is, maar pompen vers water uit eigen bron. En die bron heeft per uur/etmaal een maximale capaciteit.