Tips voor een leuk dagje uit vanaf Kullstad

 

In de omgeving van Kullstad is veel te doen. Het meeste is per auto goed bereikbaar, al kun je in Kinda ook op de trein stappen of in de bus. Hierbij een bloemlezing van een scala aan leuke dingen:

1. Het onvolprezen Astrid Lindgrens Värld (astried liendgreens werlt), de wereld van Astrid Lindgren. Met 600.000 bezoekers per jaar een van de drukste attracties in Scandinavië (de Efteling zou dan failliet zijn!). Hier worden door acteurs alle verhalen van Astrid Lindgren uitgebeeld, met natuurlijk als topattractie voor de kleintjes: Pippi Langkous. Het enige nadeel is dat alles in het Zweeds gaat, dus of je neemt een cursus Zweeds voordat je op vakantie gaat, of je leest de verhalen van Bolderburen en Ronja vooraf. Dan snap je in elk geval waar het over gaat.

Met de auto: ongeveer een half uurtje richting Vimmerby. Met de trein kun je vanaf Kinda en stap je uit voor de deur (alleen in het zomerseizoen). Meer info op www.alv.se

                 

2. De hoofdstad van Östergotland, Linköping (linsjeuping). Een uurtje rijden, dat wel, maar dan kun je shoppen tot je er bij neer valt. De grootste warenhuizen van Noordwest Europa staan hier aan de rand van de stad. En dan kun je gelijk de prijzen van IKEA vergelijken met Nederland! Voor meer info: www.linkoping.se. Daar vind je ook allerlei links naar bijvoorbeeld de trots van Linköping, een van de grootste Skandinavische kathedralen, waarvan het oudste deel al uit de middeleeuwen stamt: www.linkopingsdomkyrka.se

Je vindt hier ook het Luchtmachtmuseum en de bakermat van de SAAB fabriek. Als je altijd al had willen weten waarom een Saab zoveel overeenkomsten heeft met een vliegtuig, kijk eens bij   www.sfhm.se/FlygDefaultPage____26.aspx.

Maar leuker is Gamla Linköping, de oude stad. Een openluchtmuseum, waar je in elk geval een dagdeel zoet kan zijn. Er lopen figuranten rond in de stijl van de negentiende eeuw. Er is een oude chocoladefabriek, waar je verse chocolade kan kopen (foto hieronder links), een schooltje, oude ambachtelijke fabriekjes en nog veel meer uit de oude doos. Het geeft een goed beeld van hoe Zweden in de negentiende eeuw eruit zag. Klik maar de volgende link aan... www.linkoping.se/Organisation/utforarstyrelsens_forvaltning/affarsomraden/kultur_idrott_service/GamlaLkpg/index.htm

                   

 

 

 

 

 

 

 

3. Zweden leent zich natuurlijk bij uitstek voor activiteiten in de natuur. Wandelen, fietsen, kanoën, je kunt er eigenlijk in dit land niet omheen. De natuur begint al om het huis. 's Nachts hoor je de nachtzwaluw en de ruigpootuil. 's Morgens word je gewekt door trompetterende kraanvogels, overdag kom je ogen tekort en 's avonds scharrelt de das in de tuin. En overal in juli kun je bosaardbeien plukken en in de herfst staan er volop catharellen. Orchideëen staan gewoon langs de weg en in het veld bloeit de korenbloem: de nationale bloem van de provincie Östergotland En als je de verzwelgende natuur nog niet zat bent om het huis, dan loont een bezoekje aan het Nationaal Park Norra Kvill. Een niet al te groot oerbos, waar je naar een prachtig uitzichtpunt wordt geleid. Bij elkaar nog geen uurje wandelen heen en weer, dus ook goed te doen met jonge kinderen. En vlak bij Norra Kvill is de grootste eik van Europa met een omtrek van 15 meter, de Kvill Eken (zie foto hieronder links). Het is een half uurtje rijden vanaf Kullstad. Bij de pagina "links" tref je tal van internetadressen aan, die nuttig zijn als je de natuur verder wilt beleven. Kijk in elk geval eens op de volgende link:

Naturreservat - Länsstyrelsen Östergötland. Helaas is deze pagina alleen in het Zweeds. Maar in de stuga ligt voldoende informatie over de natuur van de omgeving. Meer natuur op een ander pagina!

De oudste eik van Europa uit 1000 na Chr hieronder        Goede informatie, ook in engels en duits

                   

 

 

 

 

 

 

 

 

Een erg fraai natuurgebied in de omgeving is Idhult. Je moet dan richting Björkfors rijden. Idhult is een hele oude nederzetting, waar het oude marginale boerenland een schitterend natuurgebied is geworden met o.a. de orchidee Adam och Eva, de vlierorchis. Deze orchidee bloeit zowel in roze als geel naast elkaar. Helaas bloeit deze soort zoals zoveel orchideeën alleen in mei en begin juni. Maar zonder de orchideeën is het uitzicht prachtig en kun je met uitzicht op bossen en meren vanaf deze hoogte heerlijk picknicken. Een aanrader!

 

4. In Östergotland lopen twee belangrijke kanalen: Het Götakanaal en het Kindakanaal. Het eerste kanaal bestaat dit jaar 175 jaar. Je kunt met boten uit de negentiende eeuw een rondvaart maken, of voor veel geld een meerdaagse tocht over het Götakanaal maken. Meer te vinden op www.gotakanal.se en op www.kindakanal.se Daar vind je ook de rederijen en andere relevante informatie. Kijk ook bij www.kindabattrafik.com als je dicht bij huis wilt blijven

 

5. Als de zomer van 2006 een trend wordt, kun je maar beter het meer opzoeken voor verkoeling. Op 4 kilometer van het huisje ligt een heerlijke badplaats, Trosbonäs geheten. Er zijn er meer in de omgeving, compleet met droogtoilet, reddingsbootje en reddingsboei, want in Zweden neemt men geen enkel risico. Trosbonäs is nooit druk. Met vijf volvo's op het parkeerterreintje onder de oude eiken heb je het wel gehad. Je hebt dus altijd een prettige stek om een paar uurtjes door te brengen. Over ons meer vind je alles op de website www.asunden.com. Ook een aanrader voor liefhebbers van vissen. Je moet dan wel een fiskekort, een viskaart kopen, maar dan heb je ook wat. Het meer zit vol vis en bovendien is Östergotland bekend om zijn enorme dichtheid aan rivierkreeftjes. Erg lekker! In augustus is het kreeftenfeest in Zweden en dan worden die kleine kreeftjes overal opgediend, al komt het meeste dan wel weer uit China. Maar tegenwoordig liggen de kreeftjes ook in de diepvries van IKEA!

Maar als je liever is zee zwemt, dan moet je een half uurtje rijden naar Gamleby. Je komt dan aan bij een camping, waar je prima een duik in zee kunt nemen al dan niet van de duikplank. Het lijkt echter alsof je aan een meer zit, maar dat komt door de scherenkust. Het zijn allemaal inhammen, dus over zee kijken is alleen mogelijk als je ergens op een schiereiland staat.

 

Een andere leuke activiteit is natuurlijk per kano het meer verkennen. Er zijn in Horn kano's te huur en bij een vrijetijdscentrum in de buurt van Kisa, maar je kunt ook bij onze Hollandse vrienden in Björkfors terecht bij de jeugdherberg. Dat is een aanrader, want er is ook heerlijke appeltaart verkrijgbaar en je kunt weer even Nederlands spreken. Kijk op www.bjorkfors.com.

6. Fietsen is goed te doen. We hebben wat oudere fietsen in de schuur en als je echt flink wil karren, dan kun je Kisa een fiets huren (zie www.aktivfritid.biz). Op de hoofdweg langs ons huis loopt een met borden aangegeven fietsroute. Bij de plaatselijke VVV in Kisa is een kaart verkrijgbaar met alle routes in de buurt

7. Golfen is erg populair in Zweden. Er is ruimte genoeg en je vindt overal in het land grote golfbanen (18 holes) die voor iedereen (tegen betaling uiteraard) toegankelijk zijn. Kijk op www4.golf.se/kindagk/index.htm of op www.golf.se (deze site is helaas alleen in het Zweeds, maar bij de VVV is alle informatie over de vele golfbanen in de omgeving.

8. Paardrijden, tsja, weer zo'n volkssport. Woon je buiten en dat doe je al snel in Zweden, dan rijd je paard, speel je golf en schiet je af en toe een eland naar de eeuwige jachtvelden. Alleen al in Kisa zijn zeven maneges. In een aantal gevallen kun je hier een paard huren (zie de site van www.kinda.se onder turism en dan bij aktiviteter&nöjen en dan vervolgens naar ridning/ridskolor dat voor manege staat.

9. En als we dan toch over dieren spreken, die kun je ook schieten. Overal in Zweden in jacht heel gewoon, al zijn er de laatste jaren ook overal wel kreten de lezen "nej till nöjesjakt", wat vertaald betekend: neen tegen plezierjacht. Niettemin kun je overal jachttijdschriften kopen, is het land vol van schietbanen en wie tussen september en maart in Zweden vertoeft, ziet in bepaalde tijden overal jagers langs de weg. Je kunt dus via de VVV complete jachtarrangementen boeken. Om een idee te geven; per jaar worden 100.000 elanden geschoten, maar als je in de winkel elandenvlees zoekt, dan kom je bedrogen uit. In IKEA in Haarlem slaag je sneller! Dit vlees ligt kennelijk vooral in de vriezer bij de jagers, waaronder mijn buurman. Meer info over jagen in Zweden op www.jagareforbundet.se

10. Je kunt natuurlijk ook verder weg van huis. Een aanrader is om vanaf Kinda de Kustpilen (= de kustpijl) te nemen richting Kalmar. Je zit dan 21/2 uur in de trein en rijdt door het Hoogland van Småland. In diezelfde tijd en wellicht sneller kun je er met de auto naar toe, dat zelfs goedkoper is wanneer je niet ruim van tevoren een kaartje koopt. Als je de kaarten in de trein koopt, betaal je namelijk het volle pond. Hoe eerder je in Zweden de treintickets bestelt, des te goedkoper het tarief. Maar eens even lekker boemelen is best leuk. Je kunt ook met de trein naar Linköping en daar overstappen op de supersnelle trein naar Stockholm. Dat scheelt bij elkaar toch 6 uur in de auto!

 

     

 

 

 

 

 

 

 

Maar nu terug naar Kalmar. Deze oude hanzestad heeft erg veel te bieden, niet in de laatste plaats een gezellig centrum met prima eetgelegenheden, waaronder een (onbeperkt) wokrestaurant waar je voor weinig geld tot een uur of 5 's middags kunt opscheppen tot je knapt. Ook een aanrader (en voor ons een traditie) is koffie met heerlijk gebak bij Kullzenska, waar je jezelf waant in het Zweden uit de negentiende eeuw. En ook van Kalmar is natuurlijk een uitgebreide website met toeristeninfo op www.kalmar.se

11. En dan is er Öland... Daar zouden we ooit een huisje kopen, maar Öland (euland) is populair en dus duur om iets te kopen. Populair bij badgasten, bij natuurliefhebbers en vooral populair bij de Zweden zelf. De meeste zonne-uren vind je op Noord-Öland, waar ook de mooiste stranden zijn. Als het slecht weer was op het vasteland, weken we vaak uit naar Öland.

Het zuidelijk deel is werelderfgoed en vooral interessant voor natuurliefhebbers. In juni staan hier miljoenen orchideën in bloei, wel 28 soorten. En voor vogelliefhebbers is Öland de absolute top. Zelfs in de voor vogelaars saaie julimaand is er altijd wel iets zeldzaams te zien. Het eiland biedt erg veel, zelfs in 3 weken heb je nog niet alles gezien. Het eiland is bekend om zijn molentjes, bijzonder rijke en mooie natuur en de Stora Alvaret, een enorme kalkvlakte in het zuidelijk deel.

Ook historisch is Öland de moeite waard. Oude vikingburchten, zoals Eketorp zijn erg leuk. Je ziet ook overal op het eiland Runestenen oud vervlogen tijden. Bij de hoofdstad Borgholm staat ook een ruïne van een groot slot, dat uitkijkt op de Kalmarsund, het water tussen Öland en het vasteland.

Aan de voet van dit slot ligt het koninklijk vakantiehuis Solliden, waar je met geluk een glimp kan opvangen van de koning of zijn familie. In elk geval kun je elk jaar op 14 juli de verjaardag meevieren van kroonprinses Victoria. Voor veel geld (t.b.v. het goede doel) kun je een entréekaartje kopen en dit feest meemaken.

     

 

 

 

 

 

Typisch Ölands landschap            Victoria             De Långe Jan op het zuidpuntje   

Öland leent zich dus prima voor een uitstapje van enkele dagen of weken. Zelf kampeerden we vaak bij de jeugdherberg in Ås op Zuid-Öland. Er is een zwembad op deze camping, waar je voor amper 15 Euro per nacht kunt staan (inclusief onbeperkt warme douche en gebruik van de keuken).

En voor een dagje uit vanaf Kullstad kun je ook naar Ölands djur och nöjespark (dier en plezier). Dit ligt direct over de brug aan de linkerzijde.

   

 

 

 

 

 

Meer informatie www.checkpoint-oland.com of www.olanningen.com

12. Weer dichter bij huis is Lilla Landet (Kleine Land). Eigenlijk Madurodam op z'n Zweeds. Je loopt door Zweden heen in het miniatuur. Het is nog geen twintig minuten rijden. Zie www.lillalandet.com

 

 

 

 

 

 

 

 

14. Dan een gewetensvraag. Als inwoner van de gemeente Kinda met als "hoofdstad" Kisa in de provincie Östergotland, moet ik de lezer natuurlijk aanraden om naar Kisa te gaan. Maar dat is nu niet bepaald heel erg gezellig. Je hebt er een soort centrum, waar in de zomer wel wat markt is (Levande Torg= levend plein), maar daar word je niet echt gelukkig van. In de plaatselijke pizzeria zou ik ook alleen bij hoge nood komen; wel handig is dat je hier tot laat nog iets kunt afhalen. Dat kun je beter doen en lekker thuis gaan zitten. Neen, Kisa is echt voor de boodschappen en benzine tanken. Het enige wat echt de moeite waard is in Kisa is het emigrantenmuseum. Dit is ook een gezellig cafeetje. Op de eerste verdieping vind je alles over de vele Zweden die het land massaal verlieten in de negentiende eeuw, vanwege de crisis. Vrijwel iedereen ging naar Amerika. Zo ook enkele gezinnen uit ons dorpje Horn, die inscheepte op de Titanic! Ons dorpje is dan ook van heel Zweden het zwaarst getroffen toen dit schip in 1912 verging. Ga maar naar www.meaverba.se. Overigens is het wel handig om de overzichtelijke site van de gemeente te raadplegen, want er staat van alles in over toerisme en andere handige weetjes: www.kinda.se Daar vind je ook informatie over de zogenaamde hembygdföreningen, dat zijn de lokale heemkundeverenigingen die vaak een oude boerderij of oud gebouw met bijgebouwen onderhouden en waar bijvoorbeeld Midsommar (dansen om de meiboom op 21 juni) wordt gehouden. Soms zit er bij zo'n Hembygdgård (heembuuktkoord) altijd wel iets bijzonders, zoals een oud ingericht schoollokaaltje en soms kun je er ook wat drinken en verpozen. Voor Kisa kun je kijken op de URL http://hemsidor.torget.se/users/g/godj

Foto links: Het emigrantenmuseum in Kisa

Maar als Kisa dan niet zo gezellig is, wat dan? Dan gaan we naar Vimmerby, de geboortegrond van Astrid Lindgren en Astrid Lindgrens Värld en de in Zweden beroemde brouwerij van Åbro (is te bezichtigen). Hier is in de zomer het centrum gezellig ingericht en al aanzienlijk wat meer te beleven dan in Kisa. En Vimmerby (Wimmerbie) is slechts 25 kilometer van onze stuga, dus voor Zweedse begrippen naast de deur. Alle informatie staat op www.vimmerby.se. Je zit dan in de buurt van het Hoogland van Småland. Als je vanuit Vimmerby richting Eksjö/Jönköping rijdt over weg nummer 33 ga je de hoogte in. Je kunt langs deze weg afslaan richting Katthult, waar de serie van Emil is opgenomen of naar Pelarne, waar de boerderijen liggen waar de Kinderen van Bolderburen (Bullerbyn op z'n Zweeds) zijn opgenomen. Rijd je door, dan kom je in Mariannelund, waar je verrukkelijke caramelletjes kunt kopen bij een fabriek. Rijd je nog verder door, dan kom je in Eksjö (eksjeu), absoluut een van de mooiste stadjes in Småland. Alles is oud en hout! Een waar openluchtmuseum. Kijk eens op www.eksjo.se. Vanuit Eksjö kun je via weg 134 weer terug naar Kisa. Je kunt dus een prachtig rondje Smålands Hoogland rijden vanaf Kullstad weg 34 via Vimmerby weg 33 en dan weer omhoog terug naar Kullstad via weg 134. Een aanrader. Drink koffie met gebak in Eksjö bij de enige echte konditori op het marktplein.

Näs, hier woonde Astrid Lindgren               Katthult, de boerderij van Emil                Bolderburen (Bullerbyn)

 

 

 

 

 

 

 

15. Winter in Zweden

Het ligt natuurlijk voor de hand om vooral in te zoomen op de zomer, maar ook de overige seizoenen zijn heerlijk. Het voorjaar is volop genieten van de ontluikende natuur, de herfst is een sprookje als de miljoenen berken en bosbessen verkleuren en de winter is vooral genieten van wat we in Holland steeds vaker missen. De afgelopen jaren had men een witte kerst in Kullstad, behalve tijdens onze eerste kerstvakantie in 2006. De afgelopen winter 2006-2007 was ook in Zuid-Zweden de warmste ooit. Het unieke van Kullstad is dat we slechts op een half uurtje van een echt Alpien skicentrum afliggen met 6 pistes en 4 liften. Dit centrum, Tolvmannabacken genaamd,  wordt gerund door vrijwilligers, dus de prijzen vallen erg mee. Voor nog geen 100 Euro heb je al een 5 daagse kaart. En kinderen tot 16 jaar gaan dan voor nog geen 70 Euro onbeperkt omhoog en omlaag. Kijk op www.tolvmannabacken.com. Er is ook een skischooltje aanwezig.

 

               

 

 

 

 

 

 

 

Wat je overal ook kunt doen is langlaufen. Elk dorp en stad heeft wel een of meer verlichte parcours, waar je tot 's avonds laat een rondje kunt langlaufen. Langlaufuitrusting kun je huren in Tolvmannabacken (zie hiervoor) en bij het eerder genoemde Vandrarhem in Bjorkfors www.bjorkfors.com. Hier kun je nu ook schaatsarrangementen boeken inclusief schaatsen en andere voorzieningen. Sinds winter 2007-2007 wordt er namelijk ook een baan van 20 kilometer sneeuwvrij gehouden op het meer Åsunden. Je kunt overigens ook onder begeleiding lange afstanden schaatsen over de meren. Meer informatie bij onze vrienden van het Vandrarhem in Bjorkfors, Rick en Linda Veen (Rick op de linkerfoto uiterst links en rechts op het voertuig)